کود مرغی

کود مرغی آرتا جوجه سبلان

امروزه یکی از کودهای رایج مورد استفاده در کشاورزی، کود مرغی است. کود مرغی با جمع‌آوری و فرآوری فضولات مرغ تولید می‌شود و به علت داشتن مقدار زیادی نیتروژن، برای خاک‌هایی که کمبود نیتروژن دارند مناسب است. کود مرغی به عنوان کود ارگانیک، حاوی عناصری مانند نیتروژن، فسفر، پتاسیم و اسیدهای آمینه است که به رشد و توسعه گیاهان کمک کرده و باعث افزایش محصولات کشاورزی می‌شود. کودهای مرغی به چهار شکل مایع، پلیت، گرانول و پودری در دسترس هستند که هر یک از آن‌ها برای استفاده در گیاهان مختلف، ترکیبات متفاوتی دارند.

کود مرغی آرتا جوجه سبلان
دسته‌بندی کود مرغی بر اساس نوع پرورش

۱. کود بستر جوجه‌های گوشتی (سالنی): این نوع کود دارای پروتئین و انرژی بالایی نسبت به دیگر کودهای مرغی است و ارزش و کیفیت آن به نوع موادی که برای بستر به کار می‌رود، بستگی دارد.

۲. کود نیمچه‌های تخم‌گذار یا مادر (قفسی): این نوع کود از پرورش نیمچه‌های تخم‌گذار یا مادر به دست می‌آید. ارزش این کود کمتر از کود جوجه‌های گوشتی است زیرا در پرورش نیمچه‌های تخم‌گذار یا مادر از مقدار بیشتری مواد بستر استفاده می‌شود و جیره مصرفی حاوی انرژی و پروتئین خام کمتر و الیاف بیشتر از جیره جوجه‌های گوشتی است.

۳. کود مرغ‌های تخم‌گذار یا مادر در روش بستر: این نوع کود از سالن‌هایی که در آن مرغ‌های تخم‌گذار و یا مادرهای گوشتی یا تخم‌گذار بر روی بستر نگه‌داری می‌شوند، جمع‌آوری می‌شود و نسبت بستر به فضولات در آن کمتر از کود جوجه‌های گوشتی است، از این رو الیاف خام آن کمتر است.

۴. کود مرغ گوشتی (قفسی): فضولات مرغ‌های گوشتی که در قفس نگهداری می‌شوند خالص و بدون بستر است، از این رو ارزش آن بیشتر است.

از عوامل تأثیرگذار بر کیفیت کود مرغی می‌توان به نوع و جیره مرغ، نوع نگهداری و بستر مرغ، روش تهیه کود و نوع و گونه گیاهی که قرار است برای آن استفاده شود اشاره کرد. کود مرغی به دلیل داشتن مقدار زیادی نیتروژن در صورت استفاده به صورت خام، موجب سوختگی و نابودی گیاهان می‌شود؛ بنابراین باید فرآوری شود تا نیتروژن به تعادل رسیده و عوامل بیماری‌زا از بین بروند. فرآوری کود با یکی از روش‌های کمپوست، هضم بی‌هوازی، خشک کردن و سیلو کردن انجام می‌شود.